Zoeken

-->

Training

Het is verstandig om voorafgaand aan de Winter4daagse regelmatig te trainen. Dit verkleint de kans op blessures of voortijdige opgave en zo kunt u optimaal genieten van dit unieke evenement.

Lengte

Bouw de lengte van uw wandelingen rustig en met regelmaat op. Regelmatig lopen is ongeveer één keer in de week. Begin met een korte wandeltocht van 5 tot 10 km. Gaat dat u goed en gemakkelijk af, kies dan voor een wat langere tocht van 10 – 15 km en dan 15 – 20 km. Let erop dat u vooral niet te snel overstapt op een langere afstand. U kunt ook een zelfde afstand een paar keer lopen.

Tempo

Probeer gedurende de wandeltrainingen een basistempo te bepalen, waar u zich het beste in kan vinden. Dit is belangrijker dan snelheid. Om uw basistempo te verhogen moet u op kleinere afstanden het tempo iets opvoeren, u zult dan merken dat na verloop van tijd het basistempo ook omhoog gaat.

Pauzes

Maak gebruik van pauzes binnen uw trainingen. Na elke twee uur, 15 minuten pauze. Niet langer dan 15 minuten, want dan komt u weer langzamer op gang. U kunt deze 15 minuten ook gebruiken om wat rek- en strekoefeningen te doen, wanneer u het idee heeft dat uw spieren niet zo soepel zijn.

Planning

Met een goede planning kunt u uw conditie op de juiste manier opbouwen en uw lichaam geleidelijk laten wennen aan de inspanning. Gebruik een agenda of een wandelkilometerboekje. Schrijf op welke tochten en afstanden u gaat lopen en vermeld naderhand de tijd en hoe u de tocht heeft ervaren. Maak steeds een planning van drie maanden, zodat u de opbouw gemakkelijk kunt aanpassen aan hoe het gaat. Bent u ziek geweest, dan is het raadzaam om weer even rustig aan te beginnen.

4daagse

Voor een meerdaagse tocht moet u uw voorbereiding systematisch opbouwen, zodat u kunt wennen aan de inspanningen. Zo kunt u ook blessures èn teleurstellingen voorkomen. Denk eraan om onder alle weersomstandigheden te trainen!

Trainingschema’s

Hieronder volgen twee schema’s die u kunt volgen. De trainingen beginnen ongeveer 6 maanden voordat het evenement plaats vindt.

Voor 4 dagen 30 kilometer:

Maand 1
1e week: 10 km
3e week: 15 km

Maand 2
1e week: 20 km
3e week: 20 km

Maand 3:
1e week: 25 km
3e week: 25 km
4e week: 30 km

Maand 4:
1e week: 30 km
3e week: 2 dagen 20 km

Maand 5:
1e week: 35 km
3e week: 2 dagen 30 km
1e week: 25 km

Voor 4 dagen 40 kilometer:

Maand 1
1e week: 10 km
3e week: 15 km

Maand 2
1e week: 20 km
3e week: 25 km

Maand 3:
1e week: 35 km
4e week: 30 km

Maand 4:
1e week: 40 km
3e week: 2 dagen 30 km

Maand 5:
1e week: 45 km
3e week: 2 dagen 40 km

Maand 6:
1e week: 30 km 

Mocht u later met trainen beginnen, zorg dan dat u totaal toch tussen de 250 en 350 km loopt, waaronder minstens één tweedaagse. Indien u meer of andere informatie wilt om u optimaal voor te bereiden dan kunt u ook klikken op: wandeltraining.nl.

SUCCES !

Aanmelden Nieuwsbrief

Wit u ook op de hoogte blijven van
De Noorder Rondtochten? Meldt u zich dan hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief.

Aanmeldformulier
Uw gegevens:

't Gait deur

Van 26 tot en met 29 januari 2017 vindt de tweede editie van de Groningse winter4daagse plaats! 4 dagen wandelen in winterse sferen op een bijzonder tijdstip en nagenoeg de route van de Noorder Rondritten. Niet voor doetjes, maar een prestatietocht voor de doorgewinterde wandelaar!